1.jpg

Thermisch verzinken: duurzame bescherming voor openbare ruimtes en voertuigkerende constructies met ecoZINQ

Een cruciaal aspect van duurzaamheid is het beschermen van openbare ruimtes en voertuigkerende constructies zoals leuningen op bruggen tegen corrosie. Een bewezen methode
die hierbij een essentiële rol speelt, is thermisch verzinken.

Verzinkte oppervlakken beschermen staal betrouwbaar en permanent tegen corrosie- en geven staalproducten tegelijkertijd een positieve ecologische voetafdruk. Dit is bewezen door de industriestandaard duroZINQ ® volgens EN-ISO 1461. Op basis van deze bewezen kwaliteit is ecoZINQ ontwikkeld: hiervoor gebruikt men uitsluitend CO2-gereduceerd primair zink uit regeneratieve energiebronnen en steeds meer CO2-arm gerecycled zink in primaire kwaliteit - zodat de koolstofvoetafdruk van ecoZINQ nog verder wordt verlaagd in vergelijking met andere zinkoppervlakken volgens EN-ISO 1461.

ecoZINQ is daarom ideaal voor milieubewuste klanten die de CO2 voetafdruk van hun thermisch verzinkte staalproducten duurzaam willen verminderen. En dit is natuurlijk ook goed voor ons milieu: hoe meer ecoZINQ, hoe hoger de CO2 besparing en hoe minder ons milieu wordt belast!

Firma Van Eycken produceert, levert en plaatst diverse metaalconstructies op maat (leuningen, trappen, fietsbruggen, grote constructies), geluidsschermen en voertuigkerende constructies in de Benelux, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. 

Wanneer men dit toepast op openbare ruimtes en voertuigkerende constructies, zoals leuningen op bruggen, worden verschillende voordelen duidelijk. Allereerst biedt ecoZINQ een langdurige bescherming tegen de elementen, waardoor de noodzaak voor frequente onderhouds- en vervangingswerkzaamheden wordt verminderd. Dit resulteert niet alleen in aanzienlijke kostenbesparingen op de lange termijn, maar minimaliseert ook de verstoring van de openbare ruimte, wat essentieel is voor de veiligheid en het comfort van de gebruikers.

De voertuigkerende constructies combineren hoge veiligheidseisen met een modern design, waardoor ze geschikt zijn voor omgevingen met specifieke esthetische criteria. De modulaire structuur voorziet een snelle installatie en zorgt ervoor dat de stukken gemakkelijk te vervangen zijn in geval van schade.

Voor leuningen op bruggen is duurzaamheid niet alleen een kwestie van bescherming tegen corrosie, maar ook van veiligheid voor voetgangers en weggebruikers. De stevigheid en integriteit van deze leuningen zijn van vitaal belang om de veiligheid te waarborgen, vooral op locaties met verhoogde risico’s, zoals bruggen over drukke gewestwegen, waterwegen en spoorwegen. Thermisch verzinken biedt niet alleen de nodige bescherming tegen corrosie, maar versterkt ook de structurele integriteit van de leuningen, waardoor ze bestand zijn tegen zware belastingen en impact.

Op de verkeerswisselaar in Lummen, beter bekend als “het Klaverblad”, kregen de leuningen een uniek aspect door hun perforatie, dat het effect van bruisende champagne moet voorstellen. De verkeerswisselaar
werd tussen 2007 en 2012 volledig omgebouwd naar het veel veiligere model van de verkeersturbine.

Kortom, ecoZINQ is een essentiële component geworden in de duurzame ontwikkeling van openbare ruimtes en voertuigkerende constructies zoals leuningen op bruggen. Door langdurige bescherming te
bieden, kosten te besparen en de ecologische impact te verminderen, speelt dit proces een cruciale rol in het creëren van veilige, functionele en duurzame stedelijke omgevingen voor zowel huidige als toekomstige generaties.

 

Auteur: Kris Deferme (ZINQ België)