TECHfocusJpeg.jpg

TECHfocus Campagne: Organische coatings- Natlakken

Ontdek de verschillende oppervlaktebehandelingstechnieken en de VOM-leden die experts zijn in deze technologie via de TECHfocus-campagne.

Natlakken is een coatingproces dat wordt uitgevoerd door onderdompeling in een vloeistofbad of door gebruik van een spuitpistool. Via verneveling wordt de coating in één of meer lagen op het metaaloppervlak gespoten, afhankelijk van het type natlak die wordt gebruikt en het doel van de coating (grondlaag, tussenlaag, afwerking). De coating heeft een decoratieve functie, biedt weerstand tegen slijtage en schokken, maar ook tegen chemische aantasting, brand (voor bepaalde verfsoorten) en corrosie.

WAT IS EEN NATLAK?

Vloeibare verf bestaat uit de volgende ingrediënten:

·        Het bindmiddel

- Zorgt voor een interne cohesie / goede uitharding / goede droging

- Bindt alle toegevoegde componenten samen

- Mate van vernetting: filmvorming tijdens het droogproces / rangschikking van polymeren in de verffilm

- Bepaalt de dikte van de laag

De verschillende soorten verf :

1/ Epoxyverf

Epoxyverf is zeer goed bestand tegen corrosie, schokken en slijtage. Daarom is het een van de meest gebruikte coatings in industrieel schilderwerk. Als deze droogt, geeft het een zeer goede afwerking op hout, metaal, PVC of beton. Epoxyverf wordt gemaakt van epoxy polymeer bindmiddelen.

Eigenschappen :

-        Goede hechting op de meeste ondergronden

-        Wordt als lijm gebruikt

-        Heeft een zeer goede corrosieweerstand

-        Goede slijtweerstand

-        Elastisch en bestendig tegen schokken

-        Goede weerstand tegen chemische producten

-        Verkrijting bij blootstelling aan zonlicht, UV

-        Moeilijk herstelbaar

2/ Polyurethaanverf

Polyurethaanverf is uiterst veelzijdig. Het kan worden aangebracht op diverse ondergronden zoals tegels, beton of staal. Het is vooral effectief in maritieme en industriële ruimtes waar stukken worden blootgesteld aan extreme omstandigheden. Het is gemakkelijk te onderhouden en afwasbaar.

Eigenschappen :

-        Eindlaag van hoge kwaliteit

-        Zeer hoge slijtweerstand

-        Hoge weerstand tegen solventen en chemische producten

-        Hoge weerstand tegen water

-        Soepel

-        Goede kleur- en glansbehoud

-        Hogere prijs

De polyurea verven behoren tot dezelfde familie, high solid verf.

3/ Alkydverf

Dit type vloeibare verf gebruikt zuurstof. Het droogt door oxidatie van de bindmiddelen nadat de organische oplosmiddelen zijn verdampt. Deze natlak vereist een vrij lange droogtijd, maar garandeert een oppervlak met een duurzame afwerking en een glad uiterlijk. Dankzij de hoge vochtbestendigheid is alkydverf ideaal voor oppervlakken in vochtige omgevingen. En last but not least: het is goed afwasbaar.

Eigenschappen :

-        Goedkoop

-        Duurzaam

-        Relatief snelle droging

-        Behouden goed hun glans

-        Elastisch

-        Zwakke doorlaatbaarheid voor water

-        Heeft O2 nodig om te drogen

-        Vernetting in dagen, weken voor dikke lagen

-        Veel solvent nodig

-        Zeer dikke lagen niet mogelijk (lopers)

-        Verdragen geen alkalisch milieu: verzeping, dus NIET op beton of zink

-        Vergelen en afschilferen in buitenexpositie


·        Pigmenten

- In poedervorm

- Geven kleur

- Eigenschappen verbeteren (anticorrosie enz.)


·        Solventen

- Toegevoegd om bindmiddel op te lossen

- Gebruikt om viscositeit te verminderen


·        Additieven

- In kleine hoeveelheden aanwezig in alle verven

- Vergemakkelijken de productie (emulgator, dispersie, enz.)

- Vergemakkelijken de toepassing (reologie, enz.)

- Verbeteren de eigenschappen van de verffilm (biociden, enz.)


WAT IS HET DOEL?

Het belangrijkste doel van natlak is om de verschillende substraten te beschermen tegen de agressieve omstandigheden waaraan ze worden blootgesteld, zowel fysieke (schokken) als chemische en omgevingsfactoren (corrosie, klimaat, enz.). Anderzijds geeft natlak een aantrekkelijker uiterlijk,  een optimale afwerking om zo de toegevoegde waarde te verhogen.

De voordelen zijn :

 • Grote stukken kunnen gemakkelijk worden geverfd. Grote onderdelen worden geschilderd en gedroogd in de lucht, in grote verfcabines of in ruimtes met geschikte ventilatie.

 • De onderdelen hoeven niet bestand te zijn tegen hoge temperaturen. Vloeibare verf droogt bij lage temperatuur.  Uitzondering zijn moffellakken die drogen bij +/- 120°C.

 • Natlak is vaak een interessante optie voor machinebouwers. De hele machine wordt bijvoorbeeld vaak volledig geassembleerd, inclusief de elektromotoren, hydraulische onderdelen, enz. voor het verven. Vloeibare verf kan zonder risico worden aangebracht. Omdat de temperatuur laag blijft tijdens droging, worden kwetsbare onderdelen niet beschadigd.

 • Het onderdeel hoeft niet elektrisch geleidend te zijn. Kunststof kan bijvoorbeeld gemakkelijk worden gelakt.

 • Het is vrij eenvoudig om herstelling van gelakte stukken uit te voeren.


TOEPASSING

Het kan worden toegepast op de meeste materialen en biedt een hoge weerstand tegen impact, slijtage, chemicaliën en corrosie.


PRINCIPE

Er zijn 2 hoofdgroepen te onderscheiden:

- technieken waarbij het materiaal niet wordt verstoven

- verstuivingstechnieken waarbij het materiaal wordt verstoven

1/ Technieken zonder verstuiving:

 • Dompelen

 • Electrocoating, elektroforese: de bekendste is KTL, ook bekend als kataforese, wat een effectieve elektrostatische coatingtechniek is waarbij de te behandelen onderdelen worden ondergedompeld in een vloeibaar bad dat een kataforese-lak op waterbasis bevat. Onder invloed van een gelijkspanning worden de lakdeeltjes aangetrokken tot het onderdeel (kathode) en wordt er een laklaag gevormd. Dit vormt een gesloten, isolerende en corrosiebestendige laag van 15 tot 20 μm dik. De lak wordt dan gedroogd in een oven en uitgehard bij +/- 185°C.

 • Gieten

 • Lakwalsen

2/ Spuittechnieken :

 • Verstuiving pneumatisch of conventioneel spuiten

 • Verstuiving airless

 • Elektrostatisch spuiten

 • Verstuiving elektrostatisch

 • Gecombineerde technieken, vb. Air mix

 

Om de best mogelijke hechting te verkrijgen, is het belangrijk om de ondergrond goed te reinigen voordat je de verf aanbrengt. Het doel van voorbehandeling is om alle verontreinigingen (vet, plakband, stof, lasspetters) van het substraat te verwijderen. Voor meer informatie over voorbehandeling, lees eerdere TECHfocus artikelen Chemische voorbehandeling - Mechanische voorbehandeling. 

AANDACHTSPUNTEN

In de verfcabine zuigt een ventilatiesysteem de schadelijke lucht af en zorgt voor schone, droge lucht met de juiste temperatuur. Zorg voor:

 • voldoende ruimte in de spuitzone

 • voldoende ventilatie

 • het dragen van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen

Natlakken kunnen vaak hogere concentraties oplosmiddelen of andere reactieve chemicaliën bevatten. Ze vereisen daarom het gebruik van een luchtkap dat speciaal is ontworpen om ademhalingsbescherming te bieden tegen vluchtige organische stoffen (VOC) en bepaalde specifieke chemicaliën.

Als je meer informatie wilt of een expert wilt spreken, neem dan contact op met de volgende VOM-leden:

Lakkerijen - natlak: https://www.vom.be/fr/membres/fonctionne=peintures%20aux%20solvants+option=traitement%20de%20surface

Lakkerijen- Kataforese KTL:

https://www.vom.be/fr/membres/fonctionne=peintures%20application%20par%20immersion%20%3a%20%c3%a9lectrophor%c3%a8se%20%28ana-%20%26%20kata-%29+option=traitement%20de%20surface

Leveranciers van natlakken: https://www.vom.be/fr/membres/fonctionne=peintures%20aux%20solvants+option=fournisseurs%20de%20mati%c3%a8res%20premi%c3%a8res%20et%20de%20produits%20chimiques

Leveranciers van natlakpistolen: https://www.vom.be/fr/membres/fonctionne=cabines%20de%20peinture%20%3a%20pistolets%20%c3%a0%20pulv%c3%a9risation%20pneumatique+option=fournisseurs%20d%27installations%20et%20d%27appareillages

Leveranciers van natlakcabines: https://www.vom.be/fr/membres/fonctionne=cabines%20de%20peinture%20%3a%20pour%20peintures%20aux%20solvants+option=fournisseurs%20d%27installations%20et%20d%27appareillages

 

Bent u een expert op dit gebied en staat uw bedrijf niet in de lijst? Neem contact op met VOM op het adres: info@vom.be