TECHfocusJpeg.jpg

TECHfocus Campagne : MECHANISCHE VOORBEHANDELING

Ontdek de verschillende oppervlaktebehandelingstechnologieën en de VOM-leden die experts zijn in deze technologie via de TECHfocus-campagne.

Mechanisch voorbehandelen is een techniek om alle soorten metalen te reinigen voordat ze een verdere behandeling ondergaan zoals het thermisch verzinken (galvaniseren), thermisch spuiten (metalliseren), het aanbrengen van een poeder- of natlak, ed. Het doel is het oppervlak te reinigen en te ontdoen van oxiden om een goede hechting te garanderen en zo een mooie, uniforme afwerking te verkrijgen.

De meest gekozen techniek voor mechanische oppervlaktebehandeling is het stralen, waarmee een hoge mate van zuiverheid en oppervlakteruwheid worden bereikt. Andere reinigingstechnieken bestaan ook: laser, plasma of ultrasoon reinigen, schuren, ed.

WAT IS HET DOEL?

Het belangrijkste doel van het stralen is het verwijderen van verontreinigingen zoals roest, afzettingen, aanslag, oude verfresten, enz. Het andere doel is om het oppervlak van het onderdeel de juiste ruwheid te geven zodat de beschermlaag goed kan hechten en zo beter tegen corrosie kan beschermen.

PRINCIPE ?

Bij stralen wordt een straalmiddel met hoge snelheid op het te reinigen oppervlak geprojecteerd. Ondanks hun lage massa bereiken de abrasieve deeltjes door hun hoge snelheid het oppervlak met hoge kinetische energie. Oxidatie, walshuid en andere substraat vreemde partikels worden zo verwijderd en men bekomt een ruw oppervlak.

Bij het stralen wordt een onderscheid gemaakt tussen injectie-, druk- en turbinetechnieken. De gebruikte straalapparatuur kan handmatig of automatisch zijn.

Bij injectiestralen bevindt zich een injector in het straalpistool. Zodra de perslucht via de persluchtslang door de injector van het straalpistool in de richting van de mond van het straalpistool begint te stromen, ontstaat er een onderdruk. Dit is een goede oplossing om kleine en middelgrote onderdelen te egaliseren. Met deze straalmethode is het mogelijk om zeer precies en gedoseerd te stralen.

Bij drukstralen wordt d.m.v. een drukvat lucht én straalmiddel tegelijkertijd op druk gebracht en toegevoegd aan de luchtstroom. De techniek is het beste geschikt voor onderdelen met grote oppervlakken of voor het verwijderen van zeer vervuilde en gecorrodeerde onderdelen.

Turbine-machines werken volgens het principe van centrifugaalkracht (uitwerpen). De straal wordt geproduceerd door een snel uitwerpwiel. De omtrek van het wiel bevat een opening waardoor het straalmiddel op het oppervlak van het werkstuk wordt gericht.

Belangrijk bij het stralen is de keuze van het straalmiddel. Het gebruikte straalmiddel is afhankelijk van de soort installatie, het te stralen materiaal en de bewerking. Er zijn heel veel verschillende soorten (korund, keramisch, RSV, glasparels, koolstofstaal, ...) en kwaliteiten op de markt aanwezig. Informeer je ook over de herkomst van het straalmiddel om achteraf kwaliteitsproblemen te vermijden.

AANDACHTSPUNTEN

Een goede voorbereiding van het werkstukoppervlak met behulp van de juiste techniek voorafgaand aan het aanbrengen van een beschermende coating, is absoluut essentieel. Een onjuiste voorbereiding van het oppervlak kan leiden tot volgende kwaliteitsproblemen:

  • slechte hechting tussen metaal en coating
  • geen glad uiterlijk of onvoldoende ruwheid
  • ontwikkeling van corrosie
 
 

Wil je meer informatie of een gesprek met een expert, dan kan je terecht bij volgende VOM-leden :

Straalbedrijven

Leveranciers straalapparatuur

Leveranciers straalmiddelen

Ben je een expert op dit gebied en staat jouw bedrijf niet in de lijst? 

Neem contact met ons op! info@vom.be