Excor_GermanInnovationAward_ICB-Folie_Zahnrad_2023.jpg

Nieuwe Zerust® Excor® ICB anticorrosiefilm - De intelligente corrosiebescherming

Vorig jaar heeft Zerust® Excor® het concept van VCI (volatile corrosion inhibitors) corrosiewerende film verder ontwikkeld en de nieuwe ICB® intelligente VCI-folie op de markt gebracht.

Er bestaat niet één anti-corrosieproduct dat alle soorten metalen op dezelfde efficiënte manier beschermt. Aangezien metalen een verschillend corrosiegedrag vertonen, kan een inhibitor die het ene metaal doeltreffend tegen corrosie beschermt, uiteindelijk corrosie veroorzaken bij een ander metaal. Zerust® Excor® past zijn corrosie-inhibitoren aan die natuurlijke verschillen aan. Vorig jaar was de ICB® film aanvankelijk beschikbaar voor aluminium, staal en koper (type Q). Zerust® Excor® heeft zijn aanbod nu uitgebreid met ICB® film type GS, speciaal aangepast om gietijzer en staal te beschermen.

METALEN ONDERDELEN ZIJN LANGER BESCHERMD TEGEN CORROSIE

De nieuwe ICB® corrosiewerende film staat voor Intelligent Corrosion Blocker en biedt een meerwaarde voor zowel de gebruiker als het milieu. De folie reageert met name op de vochtigheid in de lucht en geeft afhankelijk van de situatie de juiste hoeveelheid corrosiewerende actieve stof vrij. Deze gecontroleerde afgifte verhoogt de totale beschermingsduur met ongeveer 1 jaar en biedt hierdoor ook een langdurigere voorraad aan actieve stoffen in vergelijking met de tot dusver op de markt beschikbare anticorrosieproducten in dampfase. Uiteindelijk verbruikt de film minder actieve stoffen. De doeltreffendheid van de corrosiebescherming is minstens gelijkwaardig aan die van de Zerust® Excor® VCI-oplossingen die al jaren op de markt zijn en die Zerust® Excor® uiteraard zal blijven commercialiseren.

WARME ONDERDELEN VERPAKKEN ZONDER RISICO OP CORROSIE

Met ICB kunnen bijvoorbeeld metalen onderdelen warm verpakt worden, wat het verpakkingsproces aanzienlijk versnelt, omdat niet meer gewacht hoeft te worden tot de onderdelen afgekoeld zijn. Het bespaart ook stockageruimte die voorheen nodig was voor het afkoelen van de onderdelen. Zelfs tijdens het verpakken beschermt ICB de metalen onderdelen tegen corrosief condenswater dat zich binnenin de verpakking vormt bij het verpakken van hete onderdelen: een specialiteit van EXCOR. Beide ICB-folies type Q en type GS hebben topcijfers gekregen van het materiaaltestinstituut ILF in Maagdenburg en zijn goedgekeurd door vooraanstaande autofabrikanten. Goed om te weten voor werknemers: het onafhankelijk dermatologisch
instituut Dermatest verklaart dat de ICB-folie een zeer goede huidtolerantie heeft.

DUURZAME EN MILIEUVRIENDELIJKE ANTICORROSIEPRODUCTEN

Dankzij de langdurige beschermende werking is de ICB-folie zuiniger in gebruik dan andere anti-corrosiefolies en spaart zo grondstoffen. Ook andere Excor innovaties volgen dit principe: de versterkte dunne S-film (met geringere dikte) bespaart materiaal met behoud van dezelfde betrouwbaarheid en het Excor recyclage circuit voor de EMIBO VCI Klassik capsules staat voor: Reduce, Reuse, Recycle. De doseercapsules worden zo vaak mogelijk hergebruikt tijdens transporten. Aan het einde van de levensduur van de VCI-actieve stof worden ze opgenomen in een recyclingcircuit: de kunststofkorrels in de capsule worden opnieuw verrijkt met de VCI-actieve stof en de kunststofverpakking wordt na controle opnieuw gebruikt. Op die manier worden in het productieproces aanzienlijk grondstoffen bespaard en wordt het afval bij de gebruiker tot nul gereduceerd.

Ten slotte is de corrosiebescherming op zich duurzaam, aangezien de metalen producten langer functioneel en geconserveerd blijven. Dit bespaart middelen en energie voor de productie van nieuwe onderdelen. 

GETUIGENISSEN VAN KLANTEN

“We hebben de nieuwe EXCOR ICB corrosiebescherming onderworpen aan verschillende klimaattests en ICB presteerde in onze onderzoeken beter dan VCI. Zo kunnen we de corrosiebescherming van onze producten optimaal verhogen.” aldus Daniel Reinsdorf - Technisch projectmanager bij Wilhelm Becker GmbH & co. KG, veer- en stanstechniek.

“We zijn op ICB overgestapt om er zeker van te zijn dat we onze klanten gedurende,een langere periode corrosiebescherming kunnen bieden, vooral bij langdurige tussenopslag in niet-geconditioneerde hallen of op locaties in open lucht over de hele wereld. Dit is een grote uitdaging bij het huidige tekort aan magazijn- en productieruimte.”, aldus Hans-Jürgen Glettner - Operations Manager bij Netzsch Feinmahltechnik GmbH

Auteur: Peter Hellemans (ACOBAL - SAPHONYX)