AGFALOGO.jpg

Agfa-Gevaert wint de essenscia innovation award 2022

Trouw VOM-lid Agfa-Gevaert ontwikkelde met Zirfon een membraantechnologie die de productie van groene waterstof efficiënter en goedkoper maakt.

Dat is ook de mening van het toonaangevende Fraunhofer Institut dat deze membranen de meest kostenefficiënte technologie zijn voor de productie van groene waterstof via alkalische elektrolyse.

Agfa werkt al sinds 2006 aan deze innovatie, waarbij de R&D en de productie in eigen huis gebeuren. De knowhow zit dus stevig in ons land verankerd en bouwt verder op de expertise die het bedrijf al jaren heeft opgebouwd in speciaalfilms, giettechnologie en chemie.

Over Zirfon

Groene waterstof wordt geproduceerd via waterelektrolyse, een proces dat groene elektrische energie gebruikt om water om te zetten in zuurstof en waterstof. Deze gassen worden gescheiden door een membraan in het hart van de elektrolyse dat grotendeels de efficiëntie en betrouwbaarheid van het waterstofproductiesysteem bepaalt.

Zirfon-membranen voor geavanceerde alkalische elektrolyse worden door klanten over de hele wereld gewaardeerd om hun aanhoudend hoge productiviteit, zelfs onder dynamische bedrijfsomstandigheden. Een ander voordeel is hun uitstekende duurzaamheid, die zowel de betrouwbaarheid als de onderhoudskosten van het elektrolytische systeem ten goede komt.

Auteur: Frank Ruttens