Oppervlaktebehandelingen van hogedrukgietstukken in zink en aluminiumlegeringen

Pedeo Hogedrukgieterij uit Oudenaarde biedt een totaaloplossing met kwaliteitsgarantie. Voor de oppervlaktebehandelingen werkt Pedeo Hogedrukgieterij samen met lokale en betrouwbare specialisten, inclusief de coördinatie en een kwaliteitsgarantie.

PRESELECTIE VAN BEWEZEN KWALITEIT

Hans De Croo, Sales Engineer bij Pedeo, legt uit welke rol hij en zijn collega's hierin spelen. "Pedeo heeft een aantal betrouwbare lokale partners, specialisten in hun vak, waarmee we al jaren samenwerken. Voor elke behandeling raden we de meest geschikte partner aan. Noem het een preselectie van bewezen kwaliteit. Doorheen het proces geven we advies en faciliteren we de interactie tussen klant en toeleverancier, om de functionele eisen van het ontwerp en de specifieke eigenschappen van de oppervlaktebehandeling optimaal op elkaar af te stemmen. Helemaal volgens de filosofie van co-design dus."

COÖRDINATIE EN VERIFICATIE 

De coördinatie van het hele proces biedt de klant een niet te onderschatten meerwaarde: van de keuze van de leverancier, het vastleggen van de specificaties tot en met de uitvoering. Hans: “Onze klanten zijn
betrokken in de conceptuele fase, maar wij nemen de logistieke organisatie van hen over.” Een totaaloplossing, want Pedeo neemt de eindverantwoordelijkheid voor het finale product op zich, en controleert en garandeert de kwaliteit van de afgewerkte stukken.

Pedeo controleert en garandeert de kwaliteit van de afgewerkte stukken

WELKE BEHANDELINGEN KOMEN HET MEESTE VOOR BIJ HOGEDRUKGIETSTUKKEN?

1. Lakken (eventueel in combinatie met bedrukken)

De laklaag zorgt voor een aantrekkelijke visuele uitstraling. Een eindeloze variatie in kleuren, structuren en glansgraden zorgt voor een mooie en kwalitatieve afwerking van het hogedrukgietstuk. Voor elk lakproces worden de onderdelen ontvet en wordt een conversielaag aangebracht die zorgt voor een betere hechting van de lak en tevens een bijkomende bescherming tegen corrosie biedt.

De laklaag vormt een extra laagje op het oppervlak van het onderdeel, en de dikte hiervan is afhankelijk van het proces en de soort lak. Voor de maatvoering is het soms noodzakelijk om bepaalde zones vrij te houden van lak.

In het lakken onderscheiden we 3 hoofdgroepen:

  • Natlak
  • Poederlak
  • Kataforese lak (KTL of E-coating)

2. Anodiseren (enkel op aluminium)

Bij het anodiseren wordt aan de oppervlak van het hogedrukgietstuk een donkere oxidelaag gevormd. Het oppervlak wordt daardoor harder, slijtvaster en is beter bestand tegen corrosie. Deze oxidelaag is zeer dun en heeft nagenoeg geen invloed op de maatvoering. Een groot voordeel dus, want ook na het anodiseren blijven de kritische afmetingen bij dit proces behouden.

3. Galvanische en chemische behandelingen: verzinken, vernikkelen, verchromen

Galvanische en chemische behandelingen voegen extra materiaal toe zoals koper,
zink, tin, nikkel of chroom.

Afhankelijk van het gekozen materiaal zorgen deze behandelingen voor een glanzende metaal-look en een luxueuze uitstraling. Ook functioneel zijn er voordelen. Zo verhoogt een laagje nikkel de slijtvastheid en laat een laagje tin toe het onderdeel te solderen, noodzakelijk in bepaalde elektrotechnische toepassingen. Allen verhogen ze, in meerdere of mindere mate, de corrosiebestendigheid.

OPTIMAAL RESULTAAT DANKZIJ CO-DESIGN

Elk van deze oppervlaktebehandelingen heeft zijn typische toepassingen en mogelijkheden. Een optimaal ontwerp komt tot stand door de combinatie van de expertise van Pedeo in hogedrukgieten en de kennis en ervaring van de toeleveranciers. Een proces van interactie, ervaring en overleg. Een verhaal van totaaloplossingen, co-design en ontzorgen. Meer weten over de mogelijkheden voor uw hogedrukgietstukken?

Dit artikel is ook verschenen in het vakblad VOMinfo 04/2021, zie deze link

Meer informatie:

Hans De Croo

www.pedeo.be