De Kwekerij, architectuur kleur: een absolute opsteker voor HATWEE

In het oosten van Utrecht ontwikkelt Jebber De Kwekerij. De zes in fase II geplande woontorens op de campus zullen er bijzonder kleurrijk uitzien door de gepoederlakte gevelplaten van gevelbouwer Aldowa. (Redactie Philip Willaert)

SEIZOENSBLOEMEN 

Alle torens zijn samengevoegd en opgetild op een plint die voorziet in gemeenschappelijke ruimten zoals een fietsenwerkplaats, een klein koude-oorlogsmuseum, een café, restaurant en een kantoor voor de ontwikkelaar van het project, Jebber. De variërende hoogtes van de torens zorgen voor optimaal zonlicht op de campus. Door de torens te draaien en ze elk een andere kleur te geven, ontstaat een levendige illustratie.De gevelkleuren zijn namelijk gebaseerd op de seizoensbloemen van de boomsoorten die rondom de gebouwen worden geplant.

QUALICOAT KLASSE 2

Voor het poederlakken deed de producent van de aluminium gevelplaten, Aldowa, beroep op Dijkman Coating uit ’s Heerenberg. Dijkman Coating dacht actief mee met zowel Aldowa als de architect bij het streven naar optimale duurzaamheid en voerde vele kleurtesten uit om zo tot de best denkbare kleurencombinatie te komen. De keuze voor de levering van de poeders viel op HaTwee. “Hatwee is één van onze vaste leveranciers, “ weet Martijn Lammers, Hoofd Verkoop binnendienst bij Dijkman Coating “Voor dit prestigieuse project hebben wij meerdere leveranciers aangeschreven om een offerte”, zegt Lammers die het project door en door kent. “Uiteindelijk bleek HaTwee omwille van prijs en levertermijn, de interessantste. Wij hebben met HaTwee voor een 2-tal kleuren alternatieven gezocht, gezien de opdrachtgever deze toch iets anders wilde zien. Het voordeel van HaTwee is dat ze behoorlijk wat kleursamples in huis hebben, de mogelijkheden zijn dan ook legio.” Op korte termijn kon HaTwee 17 kleuren, van RAL tot NCS, leveren. Dit in zowel kleine hoeveelheden van 25kg als in grotere volumes van 1000kg. 

GLANSBEHOUD

Het spreekt voor zich dat duurzaamheid binnen het project een vooraanstaande rol speelt. Martijn Lammers: “Het gaat hier om een categorie poederlakken van duurzame kwaliteit, een Qualicoat klasse 2 poeder. Dit is een poeder met een langer kleur- en glansbehoud. Aanzienlijk beter dan de standaard Qualicoat klasse 1 poeders. Het is niet de bedoeling dat er verkleuring optreedt door een te zware UV-belasting. Het coatwerk aan de zuidkant van gebouwen vraagt om die reden om een betere en UV-bestendige kleurcategorie.KENNIS, KENNIS, KENNIS...

In dit kleurenverhaal is HaTwee de gespecialiseerde leverancier van de kleurpoeders, daarnaast verstrekt het ook professioneel advies. Grote betrokkenheid betoont het bedrijf alleszins om dit prestigieus bouwproject in al zijn fijnheid te doen slagen. “Kennis op het gebied van poederlakken vinden we buitengewoon belangrijk” zegt directeur Hans Hooyberg. Architecten zijn zich daar vaak nog te weinig bewust van. “Onze knowhow is voor gelijk welk ontwerp een steun in de rug. De Kwekerij fase II maakt expliciet duidelijk welke mogelijkheden kleur te bieden heeft op het terrein van de architectuur. Architectuur en kleurtoepassing op deze schaal is quasi ongezien,” zegt Hooyberg.

ATOOMBUNKER

De Kwekerij is een plek die de komende jaren onder de vlag groen en gezond ongetwijfeld zal metamorfoseren in een levendig gebied. Zo wordt de energie voor de woningen zoveel mogelijk lokaal opgewekt, dient de voormalige atoombunker als waterbuffer en vijver en is de stroom in de gebouwen grotendeels afkomstig van de zonnepanelen op de daken. Voor De Kwekerij is de ambitie om minimaal twee BREEAM sterren te behalen. 

ONDERHOUDSVRIJE GEVEL

Bij het ontwerp van De Kwekerij is speciaal gedacht aan de gehele levenscyclus van de gebouwen. De kleurrijke gepoederlakte gevel is onderhoudsvrij, modulair en demontabel. Het interieur wordt gevormd door een geprefabriceerde natte kern waarin alle benodigde installaties zijn opgenomen. De draagstructuur is zo geconstrueerd dat in de toekomst appartementen kunnen worden samengevoegd. De torens zijn ontworpen zonder installaties in de dragende vloeren en wanden, zodat aan het eind van de levenscyclus het beton kan worden gerecycled. Bijzonder aan het project is dat voorkomen werd dat de eerder besproken atoombunker wordt gesloopt. Door het deksel te lichten en de ruimte te gebruiken voor het bufferen van regenwater, is een regenbestendig project ontstaan. De bunkervijver wordt het hart van de campus. 

LEGOLISERING 

In het voorjaar van 2022 zullen de woningen van De Kwekerij fase II klaar zijn voor oplevering. De snelheid van oplevering is mogelijk door het toepassen van ‘legolisering’. Daarbij wordt gebruik gemaakt van geprefabriceerde elementen, deze zorgen voor een efficiënt een duurzaam bouwproces.

Voor meer informatie, contacteer:
Hans Hooyberg
https://hatwee.be/

Dit artikel is ook verschenen in het vakblad VOMinfo 03/2021. Zie deze link

Redactie Philip Willaert.