Kwaliteitsbewaking_VOMinfojuni2019.png

Extra bescherming door nieuwe poederprimers

Oxyplast introduceert een compleet nieuwe range primers: Hi-Life Premium Primer gamma

Het is niet altijd noodzakelijk om te kiezen voor het hoogste niveau van corrosiebescherming. In situaties waar de eisen lager zijn, is het zinvol om te kiezen voor een kwalitatief maar budgetvriendelijk systeem. Echter: wanneer de eisen hoog zijn, dient gekozen te worden voor een hoger gekwalificeerde oplossing. Ervaring leert dat toepassing van dit duurdere en betere systeem in de juiste situatie, op lange termijn zijn vruchten afwerpt.

Bovendien is uit testen gebleken dat het ene substraat baat heeft bij die ene grondlaag en een andere substraat zich dan weer beter leent voor een andere primer. Hoe een primer of een (poeder)verfsysteem presteert, wordt getoetst aan bepaalde normen en testmethoden door (eventueel) gecertificeerde (inter)nationale kwaliteitsinstanties.

Alle primers uit deze reeks werden geëvalueerd a.d.h.v. de volgende testen:

  • Ruitjesproef adhesietest (ISO 2409)
  • Natte adhesietest – Kooktest (conform Qualicoat)
  • Zoutsproeitest (2000 uur) (ISO 9227 / ASTM B-117)
  • Condens of vochtigheidstest (ISO 6270-2)
  • Cyclische corrosietest (ISO 12944-6 / ISO 20340)

Uiteraard is een goed overwogen en uitgevoerde voorbehandeling uitermate belangrijk als basis voor de bescherming van het substraat. Poeder hecht immers niet op een slecht voorbehandelde ondergrond. Afhankelijk van de kwaliteit en soort metaal, zijn er diverse soorten reinigings-, chemische conversie- en/of mechanische behandelingsmethodes mogelijk om. Het totale voorbehandelingsproces moet altijd afgestemd zijn op de uiteindelijk gewenste eigenschappen van het coatingsysteem.


Uit welke primers bestaat de Hi-Life Premium Primer range?


1) OXYPRIM – EF33

OXYPRIM EF33 is sinds jaren de standaard gemodificeerde epoxyprimer van Protech-Oxyplast. Deze primer is eenvoudig in applicatie en krijgt zijn volledige eigenschappen door deze “regulier” uit te moffelen (10’-180°C). De OXYPRIM primer combineert een glad en strak uiterlijk met optimale bevochtiging, lage laagdikteopbouw en sterke hechting met de aangebrachte topcoat. OXYPRIM is, door zijn ontgassende eigenschappen, uitermate geschikt voor het coaten van poreuze oppervlakken zoals gietijzer en –aluminium, thermisch verzinkt- en gemetalliseerd staal. Dit duplexsysteem biedt een zeer goede corrosiebescherming voor architecturale- en industriële toepassingen. OXYPRIM is budgetvriendelijk.

2) GREENPRIM LB – EF36

GREENPRIM LB EF36 is een energiezuinige, ontgassende, gemodificeerde epoxyprimer en draagt daarom het OXYPLAST Green Label. GREENPRIM LB is ook een oude bekende in ons gamma. Deze primer is ontwikkeld als basis voor een tweelaags lowbake verfsysteem. Deze primer kan regulier of snel uitgemoffeld worden. GREENPRIM LB is zeer ovenstabiel en is bestand tegen sterke overmoffeling zonder intercoat-onthechting (tot 30 minuten @180?C). Hogere laagdiktes en langere moffeltijden zijn mogelijk zonder verlies van eigenschappen. Deze primer is speciaal ontwikkeld voor industriële toepassingen, (thermisch) verzinkt staal en poreuze substraten en heeft een excellente kantendekking. Dit systeem is QUALISTEELCOAT gecertificeerd en voldoet aan alle eisen voor een C5-corrosieomgeving (MS2 en HD2). Daarnaast is de GREENPRIM LB een economisch, budgetvriendelijke product.

3) ULTRAPRIM – EF17

ULTRAPRIM EF17, zoals de naam het al zegt, is hét ultieme high-end primerproduct. ULTRAPRIM is een zinkvrije, puur-epoxycoating met een superieure corrosiebescherming en is daarom een excellent product voor allerlei soorten metaal in de meest uitdagende omstandigheden. Deze grondlaag is de kampioen in kantenbescherming en is uitermate geschikt voor het coaten van geperforeerde-, laser gesneden-, substraten met scherpe kanten, enz. ULTRAPRIM kan gemoffeld worden in een wijde temperatuurrange en heeft bijgevolg een excellente overbakestabiliteit en intercoathechting in alle typen ovens.

4) DRYPRIM – EF26

DRYPRIM EF26 is een primer die uitblinkt in eenvoud. Dankzij de poeder-in-poedertechnologie, biedt DRYPRIM de voordelen van een tweelaags-coatingsysteem, maar behoeft het slechts één moffelcyclus om zijn volledige potentieel tot zijn recht te laten komen. Na het aanbrengen van de twee lagen (droog) poeder, worden beide poederlagen te samen uitgebakken in dezelfde moffelcyclus, wat de stap van tussentijds uitbakken van de primer elimineert. Het grote voordeel van dit twee-in-één systeem is dat het met standaard spuitapparatuur aangebracht kan worden.

DRYPRIM excelleert in intercoat-adhesie, in superieure corrosiebescherming en in kantendekking. Dit systeem past door zijn energie-reductie uitstekend in ons Green Label programma. DRYPRIM geeft de beste resultaten met de PE40FE low-bake, ontgassende topcoat. Echter kunnen andere topcoats op verzoek getest en goedgekeurd worden door Protech-Oxyplast.

5) ZINCOPRIM

ZINCOPRIM is onze gekende zinkhoudende primer. Zink geeft, door zijn kathodische eigenschappen en de verdichtende functie nog steeds een extra dimensie aan deze primer. ZINCOPRIM kan zowel in een economische versie als met een hoog zinkgehalte geleverd worden. Een energievriendelijk of laagmoffelende variant is eveneens beschikbaar. De corrosiewerende eigenschappen op goed gestraald staal zijn in alle uitvoeringen zeer hoogstaand.

6. MULTIPRIM

MULTIPRIM is een zorgvuldig uitgekiend meerlaags-systeem dat door zijn unieke opbouw en laagdikte een zeer goed alternatief is voor het beschermen van gestraald staal. Een goede chemische voorbehandeling kan het ganse systeem naar een nog hoger anticorrosie-niveau tillen. Dit systeem biedt een alternatief voor CX of offshore natlakbehandelingen. Testen hiervoor zijn momenteel in uitvoering. MULTIPRIM is de oplossing voor een ultieme bescherming tegen kant-of randcorrosie.

Nota

Veel van de door Protech-Oxyplast voorgestelde primers kunnen gemoffeld worden volgens het economische green cure principe. Dit betekent dat in de meeste gevallen een gedeeltelijke uitbakking (50%) volstaat. Deze green cure heeft geen negatieve gevolgen voor de corrosiebescherming van het poederlaksysteem, de vernetting wordt vervolledigd tijdens het uitbakken van de eindlaag.

Voor meer informatie: Karl Pint
Dit artikel is gepubliceerd in het vaktijdschrift VOMinfo augustus 2020, 04-2020