HELMUT_FISCHER_COVER.jpg

Helmut Fischer demonstreert noviteiten tijdens EUROFINISH+MATERIALS2019

De fabrikant en verdeler van innovatieve meettechnologie, is niet aan zijn proefstuk toe. Het bedrijf is al jaren exposant op de beurs EUROFINISH+MATERIALS.

In mei demonstreren ze niet alleen nieuwe toestellen en technieken, de Helmut Fischer experten staan ook klaar op de stand om ingewikkelde coating- en meetvraagstukken van bezoekers op te lossen en gedetailleerd advies te geven.“Breng dus zeker eigen stukken en testmaterialen mee naar de beurs, adviseren wij iedereen”, lacht Johan Nieuwlands, general manager van Helmut Fischer Meettechniek uit Eindhoven.

NIEUWE LIJN LAAGDIKTEMETERS MMS INSPECTION


Het bedrijf zorgt alvast voor een echte primeur op EF+MAT2019: een nieuwe lijn laagdiktemeters MMS (Multi Measuring System) Inspection die zowel via magnetische inductie als via wervelstroom kunnen meten. Bovendien kan de gebruiker met aanvullende nieuwe toestellen ook het dauwpunt meten en er is tevens een profielmeter en een breslekit aan het gamma toegevoegd. De nieuwe gebruiksvriendelijke lijn werd volledig ontwikkeld met de adviezen die vanuit het veld verzameld werden. De meters zijn aangepast om ook in moeilijke omstandigheden, zoals bij de inspectie van bruggen, hun taak perfect te vervullen. Ze voldoen aan de IP65 en zijn dus bestand tegen water, stof, vuil en schokken. De meter bestaat in drie verschillende uitvoeringen, naar gelang de noden van de gebruiker. Kom deze nieuwe toestellen zelf uitproberen tijdens EF+MAT2019.

FISCHERS EERSTE SCRATCHTEST SYSTEEM FISCHERSCOPE ST200

 

Dit gloednieuwe toestel zet op een hoogwaardig kwalitatieve manier een kras op een materiaal en meet daarbij o.a. de kracht, frictie en akoestische emissie, om nadien de eigenschappen en de hechting van de coating te kunnen onderzoeken. In tegenstelling tot bestaande systemen op de markt, kunnen de kras en de kracht bij de ST200 uiterst nauwkeurig ingesteld worden waarna de ingebouwde camera een gedetailleerde opname van de kras maakt. De software in het systeem gaat daarna met al deze gegevens aan de slag zodat de gebruiker de juiste conclusies kan trekken. Dit toestel is een perfecte aanvulling op de meet- en analysemethoden voor nano-indentatie, die Helmut Fischer al in het gamma heeft.

GEAUTOMATISEERDE LAAGDIKTE- EN GELEIDBAARHEIDMETINGEN IN DE INDUSTRIE MET MMS AUTOMATION

Bedrijven in de maakindustrie die automatische laagdikte- of geleidbaarheidmetingen in de lijn willen invoeren, zijn gebaat bij de nieuwe MMS Automation van Helmut Fischer. Deze unit wordt ingebouwd in de standaard racks die al aanwezig zijn in de productiehal. De connectie gebeurt via digitale kabels naar de meetsonde op de robots zodat de module volledig op afstand kan worden bestuurd. Het systeem capteert alle meetdata automatisch en stuurt deze naar het bestaande productiesysteem. Op de stand van Helmut Fischer is deze inbouwmodule en de volledige dataverwerking in volle actie te aanschouwen. De aanwezige experten leggen er onder andere uit hoe zij ondersteuning bieden aan derden die de lijnen aanpassen of aangepaste software nodig hebben.

SNEL ON-THE-GO LAAGDIKTE METEN MET PHASCOPE PAINT

Deze eenvoudig en snel te hanteren laagdiktemeter koppelt draadloos via bluetooth en een app op de smartphone van de gebruiker. Het toestel heeft een breed meetbereik (tot 2.500 μm) en herkent automatisch het substraatmateriaal. De potentieel beschadigde gebieden kunnen in de rapportage aangevuld worden met foto’s genomen met de telefoon. Ook dit toestel is uit te testen op de stand van Helmut Fischer.

WANDDIKTES METEN MET DE FISCHERSCOPE REEkS UMP20/40/100

Nog een noviteit in het Fischer gamma, is een reeks wanddiktemeters. Deze ultrasoon toestellen hebben wisselbare sondes en zijn er in verschillende uitvoeringen: van een instapmodel tot een precisie instrument met een veelvoud aan meetmodes, inclusief A- en B-scan, echo-to-echo meting en geluidssnelheid mode.

LAAGDIKTES VAN GROTE WERKSTUKKEN METEN MET DE XAN500

Dit toestel kan zowel mobiel, stationair als inline ingezet worden en meet de laagdikte via Xray fluorescentie. De klassieke functies voor laagdiktemeting worden aangevuld met een Fundamental-Parameter- Analyse. Zonder vooraf te kalibreren, kan de gebruiker standaardvrij meten.

LEZING OVER SPECIFICITEITEN VAN NIKKELFOSFOR METINGEN

Helmut Fischer, de specialist in meetapparatuur, demonstreert niet alleen diverse toepassingen op de beurs. Johan Nieuwlands verzorgt er ook een lezing over de specificiteiten van het meten van chemisch aangebrachte nikkellagen. “Chemisch nikkel is niet alleen bijzonder wat eigenschappen betreft, ook de manier van meten is bijzonder. Ik geef de bezoekers aan EF+MAT2019 dus graag een aantal tips mee over de verschillende methodes om chemisch nikkel te meten, welke toestellen er geschikt zijn, wat de valkuilen zijn en op welke manier u het fosforgehalte in een laag kunt analyseren.”

CERTIFICEREN EN KALIBREREN MET EIGEN MEDEWERKERS

Helmut Fischer is in die zin onderscheidend omdat het bedrijf niet enkel de toestellen levert, maar ook certificeert en kalibreert. “Wij werken met een team van eigen technische medewerkers die reparaties op locatie doen, certificeren, kalibreren en een adviserende rol hebben. Wij vinden het belangrijk om een volledige service aan onze klanten te kunnen bieden”, besluit Nieuwlands.

Dit artikel verscheen ook in VOMinfo april 2019 (klik om te lezen)