DURAPAINT_AFB.png

WBDURAPAINT onderzoekt de ontwikkeling van watergedragen biogebaseerde en duurzame verven

WBDurapaint wil competenties en uitrustingen van verschillende onderzoekscentra (MateriaNova, FLAMAC, IFMAS en CREPIM), van de VOM, de IAR-pool delen om nieuwe bioverven en -lakken op waterbasis te ontwikkelen.

De doelstelling van het INTERREG-project WBDurapaint is het op punt stellen van nieuwe verfsystemen die momenteel niet op de markt verkrijgbaar zijn en die hoog presteren (voor wat betreft de weerstand tegen corrosie, UV en brand) en tegelijk een lage ecologische voetafdruk hebben: zonder giftige stoffen (zonder isocyanaten) en met een zeer lage emissie van VOS. Deze verven zullen de geschikte eigenschappen en prestaties vertonen om metaal, hout en vloeren te coaten voor binnen- en buitentoepassingen in de bouw en  transport, sectoren die zeer sterk aanwezig zijn in de INTERREG-zone.

Om deze verschillende uitdagingen te realiseren werd een multidisciplinair platform opgericht waarbij vijf internationaal erkende onderzoekscentra zijn betrokken. Hier zijn alle competenties samengebracht die nodig zijn voor de goede uitvoering van het project. De hier duidelijk aangegeven ambitie is het ontwikkelen van innoverende en economisch levensvatbare verfoplossingen voor een breed toepassingsdomein die op middellange termijn kunnen worden gevaloriseerd binnen de kmo's van de INTERREG-zone. 

Projectleider:
Umons

Partners:
FLAMAC, IFMAS, CREPIM 

Looptijd:
1/7/2018 – 30/06/2022