VUB-project wil duurzamere metalen creëren via 3D-printen

VUB-project wil duurzamere metalen creëren via 3D-printen

Additive manufacturing of 3D-printen van metalen is een duurzaam antwoord op onze product-intensieve maatschappij. Het draagt bij tot de creatie van veiligere metalen met langere levensduur op een ecologisch en economisch verantwoorde manier.

Prof. Iris De Graeve is experte in additive manufacturing en haalde samen met prof. Herman Terryn de prestigieuze Marie-Sklodowska-Curie Doctoral Network Grant binnen voor het project DurAMat. In dit project gaat men experimenteel te werk en via modellering en Machine Learning methodes het materiaalgedrag bestuderen, met de ambitie samen het gedrag te kunnen voorspellen op langere termijn.

Bij de traditionele fabricage van metalen producten, vertrek je vanuit een gewalste plaat of een profiel en moet alles geassembleerd worden. Bij additive manufacturing bouw je jouw product in één stap laag per laag op. Het product wordt in dit geval onmiddellijk in drie dimensies geprint en bekom je een compleet nieuw materiaal. Je vertrekt vanuit staal, maar je eindigt met een product waarvan de eigenschappen nog niet volledig in kaart gebracht werd.

In dit project willen de onderzoekers producten een langere levensduur geven onder meer door ze te herstellen. Momenteel worden gebroken producten uit metaal weggegooid en vervangen door iets nieuws. Via additive manufacturing kan je een afgebroken stuk opnieuw printen op het nog intacte deel. Zo hebben we minder grondstoffen nodig en kunnen we duurzamer omspringen met onze natuurlijke bronnen.

De bedoeling is om verschillende eigenschappen van de 3D-geprinte metalen te onderzoeken, zoals sterkte en corrosie, en die dan te verbeteren. Men focust zich op materialen die voldoende functioneel zijn om in extreme omstandigheden te gebruiken, zoals in de maritieme sector.