1THEMA-VOMEHSLOGOHSE.png

Thermisch verzinken en metalliseren: goede EHS-praktijken en evoluties bij Hebocoat en Coatinc Ninove

VOM sprak met twee leden, bedrijfleiders Bart Heyse van Hebocoat en Marc Miclotte van Coatinc Ninove. Ze vertellen over hun aanpak, technologische keuzes en hun visie op milieu, veiligheid en innovatie.

Diverse en gespecialiseerde verzinkmethodes

Bart Heyse vertelt dat Hebocoat zich vooral toelegt op metallisatie met een gaspistool met een zink-aluminium draad 85/15 van 3 mm. "We hebben ook elektrisch draadspuiten toegepast, maar dat blijft uitzonderlijk en projectgebonden, bijvoorbeeld bij sluizen die 120 micron bescherming vereisen. Intern gebruiken we vrijwel uitsluitend gas," licht hij toe.

De voorbereiding begint met stralen tot Sa 2,5, gevolgd door metallisatie tot de gevraagde dikte bereikt is. Bij gebrek aan specifieke eisen varieert die tussen 50 en 80 micron. Interne controles zijn strikt: temperatuur, luchtvochtigheid en werkomstandigheden worden gemeten en samen met een testrapport aan de klant bezorgd.

Bij Coatinc Ninove benadrukt Marc hun veelzijdige aanpak:
"Op één locatie beschikken we over vier verschillende technieken, op die manier kunnen wij de klant altijd de beste oppervlaktebehandeling aanbevelen rekening houdend met zijn product en de milieuklasse waarin het terecht komt: klassiek thermisch verzinken, centrifugaal verzinken voor kleine stukken, metallisatie en poedercoaten ( eventueel als  duplexsysteem). "

Gevarieerd en 100% B2B klantenbestand

Bij Hebocoat is het klantenportfolio breed: "bouw, openbare sector, industriële machines opgesteld in agressieve omgevingen, hekken, afrasteringen… steeds B2B, nooit voor particulieren," zegt Bart.

Marc bevestigt deze diversiteit bij Coatinc Ninove:
"We werken voor de spoorwegen, signalisatie, industriële bouw, poorten en hekwerken en ook kleine metalen onderdelen. Zo galvaniseren we ook chassis voor vrachtwagenbouwers."

Milieu en duurzaamheid: richting circulaire praktijken

Voor Marc zijn milieuoverwegingen belangrijker dan ooit:
"Onze klanten besteden hier steeds meer aandacht aan onder druk van de consument. Iedereen kent intussen wel de noodzaak tot Refuse-Reduce-Reuse-Refurbish-Recycle en daar zet Coatinc zich volop voor in, zo zijn we bijvoorbeeld volop aan de gang met het hergebruik van verzinkte vangrails. Dankzij het innovatieve EcoRefit®-proces, ontwikkeld door   The Coatinc Company  en intussen erkend door Rijkswaterstaat in Nederland, wordt  de nog aanwezige zinklaag hersteld  zonder de oude te verwijderen. Hierdoor wordt opnieuw aan de norm voldaan. Dit zorgt voor een besparing van 35% op milieu-impact en een sterke CO2-reductie." [...]

Lees hier het volledige interview via het online VOMinfo magazine