Project Hyperspectrale camera's voor beoordeling van coatings, corrosie en materiaaloppervlakken

VOM, samen met een 10-tal leden stappen mee in de begeleidingscommissie van het TETRA-project "Hyperspectrale camera's voor de efficiënte beoordeling van coatings, corrosie en materiaaloppervlakken (HypIRspec)".

Computer visie kan in de kwaliteitscontrole bij oppervlaktebehandeling een interessante aanvulling zijn, waarbij een camera een automatische en snelle inspectie van het oppervlak toelaat, en problemen kan detecteren. Met een goed gekozen camerasysteem en recente technieken gebaseerd op artificiële intelligentie (AI) zijn hier heel wat mogelijkheden.

Dit project wil systeemintegratoren en potentiële eindgebruikers uit aal industrietakken laten kennismaken met state-of-the-art visiesensoren en de recente resultaten van AI en deep learning om een efficiënte beoordeling van coatings, corrosie en materiaaloppervlakken uit te voeren. De verschillende sensoren en visietechnieken zullen toegepast worden op enkele case studies die door de bedrijven aangeleverd worden.

De doelstelling van het project is tweeledig. Enerzijds ligt de focus op verbeterde corrosie-inspectie via een automatische detectie en kwantificering. Anderzijds streeft men naar een geautomatiseerde kwaliteitscontrole door het detecteren van defecten in de coating zoals visogen, druppelvorming, stofinsluitingen, laagdikte, UV-belasting, ed. 

De projectpartners, tevens onderzoekspartners, zijn:

Het TETRA-project wordt voor 92.5% gefinancierd vanuit VLAIO en heeft een looptijd van 2 jaar. De start is 1 november 2021.