Nadenken over bescherming tegen corrosie start al voor de bouw!

Nadenken over bescherming tegen corrosie start al voor de bouw!

Je hebt het vast en zeker al eens gezien aan de kust: een prachtig ontworpen en luxueus uitgevoerd gebouw… máár, met lelijke roestvlekken op het hekwerk en aan de balkons. Niet goed nadenken over de bescherming tegen corrosie is een veel voorkomende fout.

Elk gebouw heeft bescherming tegen corrosie nodig. Maar welke bescherming en in welke uitvoering, dat hangt af van de lokale omstandigheden: staat het gebouw aan de kust of in het binnenland? Hoe zijn de klimatologische omstandigheden: koud, warm, vochtig, droog, veel wind, beschermd, luchtverontreiniging aanwezig?


Wil je dus een gebouw dat er ook na jaren nog goed uitziet, dan moet je nadenken over corrosie. Want het lakwerk moet esthetisch in orde zijn, niet alleen op dag 1 maar ook nog na jaren blootgesteld te zijn aan de weergoden.


Zie hier een spijtig voorbeeld van een prestigieus en luxueus 5-sterrenhotel vlakbij het strand. Er waren duidelijk kosten noch moeite gespaard om het de hotelgasten naar hun zin te maken, maar over de coating van het hekwerk en de balustrades, daar was niet goed over nagedacht.
Zo zijn er heel veel voorbeelden. Een degelijke basiskennis over coatings en corrosie is van primordiaal belang. En dat geldt voor ontwerper, uitvoerder en onderhoudsmensen. Want je kan er wel degelijk voor zorgen dat de gebruikte materialen afdoende beschermd zijn. Gewoon de juiste coating gebruiken en deze op de correcte manier aanbrengen.

Daarom organiseert VOM  regelmatig een basiscursus over corrosie en preventieve maatregelen. Iedereen die in zijn job geconfronteerd wordt met corrosieverschijnselen is welkom. Inschrijven kan nog.