Straalmiddel met asbest geleverd aan ruim honderd bedrijven

Straalmiddel met asbest geleverd aan ruim honderd bedrijven

In Nederland verschenen de laatste dagen onrustwekkende berichten over Eurogrit uit Dordrecht, een dochteronderneming van het Belgische Sibelco. Vandaar deze communicatie aan alle straalbedrijven.

Dit artikel is tot stand gekomen aan de hand van publicaties op de website van Sibelco en persuitingen in technische vaktijdschriften. Gegevens dateren van 16/10/2017. Updates zullen volgen van zodra deze beschikbaar zijn.

Sibelco, fabrikant van straalmiddelen- tevens VOM-lid - meldt op hun website een terugroepactie van Eurogrit straalmiddel smeltslak (aluminium silicaat). Dat bevestigt het Vlaamse Departement Omgeving, dat een onderzoek is gestart.

Bij straalwerkzaamheden met grit is de laatste maanden witte asbest vrijgekomen. Volgens fabrikant Sibelco zit in het gebruikte straalmiddel Eurogrit een geringe hoeveelheid asbestvezels van het type chrysotiel (ook wel ‘witte asbest’ genoemd). Het desbetreffende product is geleverd in bruine papieren zakken van 25 kilo met op de verpakking de volgende aanduiding in blauw: ‘Abrasive ISO 11126 N/CS/G’

Het lijkt erop dat de vrijgekomen hoeveelheid asbest onder de huidige beschikbare algemene normen blijft. Aanvullende metingen en beoordelingen zullen dit uiteraard moeten bevestigen. De aangetroffen hoeveelheden zijn dusdanig klein dat het product zelf volgens experts geen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Maar asbest hoort niet thuis in straalmiddelen! Bij langdurige onbeschermde blootstelling tijdens het gebruik kunnen verhoogde gezondheidsrisico’s niet worden uitgesloten. Daarom is besloten om deze producten uit voorzorg terug te roepen. Alle overige (straal-)producten van Eurogrit voldoen aan alle kwaliteitseisen en kunnen veilig worden gebruikt.

Het desbetreffende product is verkocht via bouwcenters, verhuurbedrijven en de fabriek in Dordrecht. Wellicht ook aan heel wat Belgische bedrijven met straalactiviteiten. Er wordt geadviseerd  dit product niet te gebruiken. Gesloten verpakkingen dienen gesloten te blijven en geopende verpakkingen dient u  te sluiten en te verpakken in een plastic vuilniszak.

Sibelco heeft inmiddels een helpdesk ingericht waar u terecht kan met al uw vragen (verwijdering, financiële compensatie, varia, ed.): 0800 - 0220 220 of per email sales.eurogrit@sibelco.com.

'Wit asbest is gevaarlijk' zegt Nederlandse asbestdeskundige Yvonne Waterman. 'Je weet nooit of je er ziek van wordt. Dat blijkt vaak pas na 30 of 40 jaar.' Waterman adviseert mensen die mogelijk met het product in aanraking zijn gekomen en ook roken om niet langer een sigaret op te steken. 'Asbestvezels en roken, dat is een hele gevaarlijke combinatie. Het kan het proces van asbest gerelateerde longkanker versnellen.'

Sibelco laat alle producten testen door erkende laboratoria. Ook straalbedrijven worden geadviseerd om alle producten van Sibelco, te laten testen. Enkel deze rapporten kunnen finaal uitsluitsel geven.