Oproep aan KMO’s: High Speed Impact Cutting

Oproep aan KMO’s: High Speed Impact Cutting

Sirris en VOM vzw hebben onlangs het Cornet project Infiblank (European Collective Research Networking) afgesloten en willen samen met de Duitse partner Fraunhofer de studie van het ponsgereedschap verderzetten voor een nieuwe stanstechnologie, High Speed

Zoals de naam aanduidt wil HSIC door toepassen van een hoge ponssnelheid materialen snijden. Bij het conventioneel ponsen ontstaat er meestal een braam omdat de meeste materialen een restbreukzone vertonen bij breuk. Door de snelheid te verhogen tot meer dan 10 m/s heeft het metaal als het ware geen tijd om een taaie restbreuk te vormen zodat geen braam ontstaat.
 
Gezien de grote krachten en snelheden die nodig zijn voor de techniek zullen de werktuigen sneller en meer slijtage vertonen dan bij een conventioneel traag proces. De bedoeling van het project is de standtijd van werktuigstalen ponsen te verhogen d.m.v. een doordachte materiaalkeuze, een optimale warmtebehandeling en eventueel het gebruik van dunne maar harde coatings.

Zoals bij het project Infiblank zal Sirris hierbij nauw samenwerken met het Fraunhofer instituut afdeling IWU te Chemnitz en IST te Braunschweig onder de coördinatie van de VOM.

Indien u interesse heeft om deel te nemen aan de gebruikersbijeenkomsten tijdens de looptijd van twee jaar (4 bijeenkomsten) dan mag u altijd contact opnemen met Guy Claus – Sirris Zwijnaarde (T +32 498 91 93 51, guy.claus@sirris.be).