BIZVOM_DSC_0871kopie.jpg

BIZVOM over additive manufacturing, nabehandeling en oppervlaktebehandeling

L’impression 3D et la fabrication additive se développent rapidement. Les vitesses d’impression augmentent, les coûts diminuent, bref, la technologie est en évolution.
Mais les surfaces imprimées nécessitent également un post-traitement. Et comme les pièces imprimées ont une structure différente de celle des produits standard, le traitement de surface doit également s’adapter. Seulement, actuellement on a peu d’expérience en la matière et il y a peu de concertation entre les entreprises actives dans ces deux domaines.

De mogelijkheden lijken schier eindeloos, de vrijheid die de techniek bij het ontwerpen geeft, opent de weg naar innovatieve toepassingen. 'If you can think it, you can print it', lijkt het devies te zijn.

Maar ook geprinte oppervlakken hebben nabehandeling nodig. En omdat geprinte stukken een andere opbouw hebben dan standaard gemaakte producten, moet ook de oppervlaktebehandeling zich aanpassen. Alleen is er momenteel weinig ervaring in dit segment en ook weinig overleg tussen bedrijven in beide activiteiten.

Daarom organiseerden VOM en Flam3D op maandag 3 december een BIZ.VOM rondetafelgesprek over dit thema. We wilden bekijken en bediscussiëren hoe de 3D-printingindustrie zich ontwikkelt, welke business- en distributiemodellen er zijn, welke technologieën en grondstoffen gebruikt worden, wat de eigenschappen van de geprinte producten zijn, wat de noden naar oppervlaktebehandeling zijn en hoe beide activiteiten op elkaar kunnen inspelen om het afgewerkte product naar wens van de klant te kunnen maken. Daarnaast bekeken we of het mogelijk is om van bij het ontwerp rekening te houden met de oppervlaktebehandeling na printen.

Het Leuvense Materialise trad op als gastheer voor deze BIZ.VOM. Aan de tafel namen plaats: Bart Van Der Schueren, Toon Roels en Bram Smits (Materialise), Iris De Graeve (VUB), Wim Deferme (Uhasselt), Peter Perremans (Melotte),Tom De Maesschalck (Oerlikon Balzers), Sam Verbrugge (Agfa), Kris Binon (Flam3D),Veerle Fincken en Hilde De Wachter (VOM).

Enkele quotes van de deelnemers aan BIZ.VOM

Iris De Graeve van VUB: “DoorAM krijgen we te maken met andere materialen. In het verleden keek men vooral naar de bulkeigenschappen van het materiaal. Nu is er ook steeds meer aandacht voor de oppervlakte-eigenschappen, en dat is nodig.”

Peter Perremans van Melotte: “3D printing van metalen maakt vandaag gebruik van trage en dure machines. Het is dus een uitdaging om daar een interessante prijs voor te maken. Wij begeleiden bedrijven en bekijken samen welke componenten een meerwaarde zullen geven indien geprint.”

Wim Deferme van UHasselt: “Coatings aanbrengen op kunststof stukken kan helpen om de poeders vast te zetten en ze dus poedervrij te maken.”

Tom De Maesschalck van Oerlikon Balzers: “Alles moet vandaag snel gaan en de prijs moet sowieso laag zijn. Klanten vergeten soms dat er ruimte moet zijn om de ideale techniek te ontwikkelen, en dat dit dus tijd en geld kost.”

Kris Binon van FLAM3D: “Er zijn zo veel verschillende technieken en materialen en ze nemen nog elke dag toe. Elke techniek heeft zijn specifieke eigenschappen maar dat maakt het ook moeilijk om algemene uitspraken te doen in het kader van de nabehandeling.”

Toon Roels van Materialise: “We mogen zeker niet evolueren naar het wegwerken van defecten in het geprinte materiaal, door een bepaalde coating aan te brengen. Het 3D printen zelf moet beter worden zodat de coating zonder problemen aangebracht kan worden. En dat is zeker mogelijk.”

Bart Van Der Schueren van Materialise: “We zijn eigenlijk nog nooit op deze schaal bezig geweest met metaaloppervlakken, dat maakt het niet eenvoudig. De 3D printtechnieken hebben heel lang in de fase van prototyping gezeten. Nu moeten we naar manufacturing maar er zijn nog veel vragen te beantwoorden.”

Veerle Fincken vanVOM: “Coating aanbrengen op een product of materiaal of algemener gezegd, oppervlaktebehandeling toepassen, is nuttig omwille van twee redenen. Ofwel hebben we het over primaire post processing en dan moet de coating de defecten van 3D-printing oplossen. Ofwel kan secundaire post processing nieuwe functionaliteiten toevoegen door bijvoorbeeld te polijsten, te lakken, te stralen, ...”

Het volledige artikel lees je in de februari-editie van VOMinfo of je leest hier de pdf.