
ZINQ biedt nu ook CO2-certificaten aan voor ecoZINQ
Zo’n certificaat geeft inzicht in de hoeveelheid CO2-equivalent die het gebruik van ecoZINQ helpt te besparen in vergelijking met de toepassing van een conventionele coating.
ZINQ biedt al langer CO2-certificaten aan voor oppervlakken die thermisch verzinkt worden met de duurzame zink-ijzerlegeringen duroZINQ en microZINQ, maar doet dat nu ook voor ecoZINQ, dat nog veel duurzamer is. “Het is de meest duurzame zink-ijzerlegering voor kathodische bescherming van staal die op de markt te vinden is”, vertelt Kris Deferme, salesmanager bij ZINQ België. “ecoZINQ bestaat immers uit enerzijds gerecycleerd zink en anderzijds nieuw zink dat verwerkt wordt gebruikmakend van hernieuwbare energie. EcoZINQ kan aan het einde van zijn levensduur bovendien ook helemaal gerecycleerd worden.”
43% minder uitstoot
“Het spreekt voor zich dat dit zich vertaalt in een lagere CO2-uitstoot”, gaat hij voort. “En die hebben we laten berekenen zodat we onze klanten, zijnde staalbouwers, aannemers, producenten van metalen eindproducten, nutsbedrijven en overheden, die kiezen voor ecoZINQ bij het thermisch verzinken van hun stalen constructie, dat kan een gebouw zijn maar evengoed een aanhangwagen, een CO2-certificaat kunnen aanbieden. Dit toont dan aan hoeveel zogenaamd CO2-equivalent ze hebben bespaard met hun keuze voor ecoZINQ. Concreet staat het thermisch verzinken van 1 ton staal met ecoZINQ gelijk aan een uitstoot die 43% lager ligt dan die van standaard thermisch verzinken volgens de norm DIN EN ISO 1461.”
De klanten kunnen het certificaat, dat ZINQ zelf maakt op basis van een door een externe partij opgestelde zogeheten Life Cycle Analysis (LCA) van ecoZINQ, dan gebruiken in duurzaamheidsrapportages of in aanbestedingen waarin een grote nadruk ligt op duurzaam bouwen, die ook steeds meer de norm worden. “Je voelt dat onze klanten bezig zijn met hun ecologische voetafdruk”, aldus Kris Deferme. “Laatst hebben we in Nederland bijvoorbeeld een project binnengehaald omdat we met de CO2-certificaten konden bewijzen hoeveel ton CO2-equivalent de opdrachtgever zou besparen.”
Het CO2-certificaat komt niet standaard bij elk project uitgevoerd met ecoZINQ. Kris Deferme: “Net als het geval voor duroZINQ en microZINQ moet de klant ernaar vragen en staat er een kleine kost tegenover.”
Samen met onze klanten blijven we stappen zetten richting een duurzamer en innovatiever bedrijfslandschap. [...]
Lees hier het artikel via het online VOMinfo magazine
Auteur: Kris Deferme - Zinq België