CORNET_PROJECTTEAM.png

DCT4cut project onderzoekt optimalisatie van gereedschappen voor high demanding materialen

Op 1/1/2019 zijn de projectpartners van DCT4cut gestart met een vervolgstudie over snij- en ponsgereedschappen voor hogesterktestaal, vezelversterkte kunststoffen en composieten. Dit project onderzoekt de optimalisatie van gereedschappen door ponstechniek

De projectpartners zijn VOM vzw, Sirris, afdeling Zwijnaarde en het Duitse Fraunhofer Instituut, afdeling IWU te Chemnitz en IST te Braunschweig.

Het project wil het diepkoelen (Deep Cryogenic Treatment, DCT) als innovatieve hardingsmethode bij de bedrijven kenbaar maken en de voordelen van het proces aantonen meer bepaald de langere standtijd van snij- en ponsgereedschappen. Het conventioneel ponsen en snijden van zowel hogesterktestaal als vezelversterkte kunststoffen en composieten wordt in dit project als voornaamste toepassing beschouwd. Het is bekend dat vezelversterkte kunststoffen moeilijk kunnen bewerkt worden met niet verspanende methoden voornamelijk door slijtageproblemen van de snijwerktuigen. De zoektocht naar de optimale behandeling van bestaande koudwerkstalen is dan ook het voornaamste doel van deze studie.

 Deep Cryogenic Treatment (DCT) - diepkoelen

Daarnaast wordt ook een nieuwe snijmethode nl het hogesnelheid snijden (High Speed Impact Cutting, HSIC) bestudeerd. Door het toepassen van hoge snij- en ponssnelheden (tot meer dan 2 m/s) kunnen diverse materialen, dus ook niet-metalen van uiteenlopende diktes met deze methode gemakkelijk en nauwkeurig gesneden worden. Een belangrijk bijkomend voordeel van deze methode is de mogelijkheid om zonder snijmiddelen te werken waardoor geen ontvetting nodig is na de snijbewerking. Een nadeel is dat deze methode meer slijtage van de snijgereedschappen teweegbrengt.

 

 High Speed Impact Cutting, HSIC

De doelgroep omvat alle bedrijven van de maakindustrie alsook de toeleveringsbedrijven in de sector van de plaatbewerking en algemene constructie (bouw, meubels, automobiel, verpakking, enz.). Daarnaast worden ook producenten van werktuigen en matrijzenmakers, harderijen en de jobcoaters betrokken.

Het project heeft een looptijd van 1/1/2019 tem 31/12/2020 en wordt betoelaagd vanuit VLAIO, meer bepaald VIS Collectief Onderzoek – CORNET.

Interesse om gratis deel te nemen aan de gebruikersgroep, en dit voor de looptijd van twee jaar (maximum vier bijeenkomsten)? Neem dan zeker contact met Guy Claus of Veerle Fincken.