Qualisteelcoat - Algemeen


Wat?
Qualisteelcoat is het Europees kwaliteitslabel voor het beschermen van staal door het aanbrengen van een organische coating (poeder of natlak). Met een label "interior" en/of  "exterior" wordt het onderscheid gemaakt tussen het coaten voor binnen- en voor buitentoepassingen. Sinds september 2010 is VOM vzw licentiehouder voor ons land van dit nieuwe kwaliteitslabel.

Waarom?
Er is nood aan kwaliteitsborging van het geleverd product. Opdrachtgevers van staalbescherming zoeken  immers naar een effectief instrument om het lakwerk van hun toeleveranciers te kunnen beoordelen op basis van dezelfde kwaliteitseisen in heel Europa en dit aan de hand van een vereenvoudigd document.

Wie zijn de initiatiefnemers?
De technische specificaties zijn mede tot stand gekomen door de actieve inbreng van de industrie in Frankrijk, ItaliŽ, Nederland, Portugal en Spanje (+ BelgiŽ en Duitsland). Het gaat hier om industriŽle actoren actief in staalbescherming zoals coaters, leveranciers van verf en chemie, staalproducenten en experten. 

Wat is het toepassingsgebied?
Het toepassingsgebied omvat zowel onbehandeld als behandeld staal (thermisch en elektrolytisch verzinken, metalliseren, sherardiseren, zinkrijke verf), chemische en mechanische voorbehandeling, poedercoaten, natlakken, binnen- als buitentoepassingen. Het betreft volgende sectoren: bouw, off-shore, maritiem, Ö

Technische specificaties
De meest recente versie 3.0 dateert van 1 januari 2015. De technische specificaties hebben als doel:
  • de opdrachtgever te informeren over het productieproces,
  • kwaliteitscontroles en testmethodes aan te bieden,
  • de coater aan te zetten tot autocontrole waardoor hij bewijst in staat te zijn om de kwaliteit van het coatingproces en van het lakwerk te bewaken,
  • standaard inspectieformulieren beschikbaar te stellen voor de deelnemende landen.
De gangbare normen zijn het uitgangspunt van de specificaties die aansluiten bij gangbare systemen. Vanuit de Technische Commissie (zie schema organisatie) worden de technische aanbevelingen steeds bijgestuurd aan de stand der techniek. De nationale verenigingen waaronder VOM kunnen input geven. Vandaar dat VOM vzw een werkgroep in het leven heeft geroepen om samen de kwaliteit van deze technische specificaties te bewaken.

Qualisteelcoat en VOM
Het applicatiedomein van Qualisteelcoat stemt overeen met het werkdomein van VOM vzw. Als licentiehouder voor BelgiŽ bewaakt VOM mede de inhoud van de technische specificaties, kan deze aftoetsen aan de stand van de technologie en bekijkt de relevantie ervan door te zetelen in de technische commissie van Qualisteelcoat. VOM wil op deze manier ook uniformiteit binnen Europa nastreven, het commerciŽle aspect minimaliseren en juiste informatie doorgeven.

Doelstellingen:

  • promoten van kwalitatief lakwerk,
  • verspreiden en bekendmaken op de Belgische markt,
  • snelle revisie van het document op inhoud,
  • oprichten van werkgroep met geÔnteresseerde VOM-leden om input te geven.

Meer informatie?
Veerle Fincken, program manager
v.fincken@vom.be
T. +32 (0)16 40 14 20