Benchmark voor lakkerijen: hoe verdien je investeringen in energie-efficiëntie snel terug?

Benchmark voor lakkerijen: hoe verdien je investeringen in energie-efficiëntie snel terug?

Energie besparen betekent niet dat je verbruik niet mag stijgen of je bedrijf niet méér mag produceren. Het betekent wel efficiënter omgaan met productieprocessen. Energiekosten verlagen betekent competitief blijven!

Ondanks het groeiende belang van energiemanagement in KMO's met energie-intensieve productieprocessen, waaronder heel wat oppervlaktebehandelaars, stellen we vast dat er geen bestaande structuur bestaat om het energieverbruik in de processen zelf te meten, beoordelen of voorspellen. Een bijkomend probleem is dat de beslissingen voor investeringen vaak genomen worden op basis van eenzijdige commerciële argumenten.

Het ENEF-PRO-project 'Energie-efficiëntie bij processing-bedrijven' wil ondernemers begeleiden bij het maken van een analyse die hen in staat stelt om zowel intern als extern te benchmarken en dit op proces-, machine- en siteniveau. Aan de hand van deze oriëntatie krijgt het deelnemend bedrijf inzicht in de operationele performantie en wordt het verbeterpotentieel in kaart gebracht.

3 goede redenen om deel te nemen aan ENEF-PRO:

  1. KMO bedrijven met energie intensieve productieprocessen kunnen op lange termijn tot 30% besparen op het totaalverbruik. De terugverdientijd kan zelfs gereduceerd worden tot 6 à 9 maanden.
  2. Uw energieverbruik reduceren met 5% kost minder inspanning dan 5% meer omzet te realiseren. Een energiereductie genereert een nettowinst van 5%.
  3. Klassieke energiescans laten nog heel wat besparingspotentieel links liggen.

Sirris en VOM slaan de handen in elkaar en willen samen met lakbedrijven een benchmark omtrent energie-efficiënt lakken opzetten. Om lakkerijen vertrouwd te maken met het project, worden twee workshops georganiseerd. Lakkerijen, lid van VOM en/of SIRRIS zijn welkom op één van volgende workshops:

Er zijn slechts beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Lakbedrijven, lid van VOM en/of SIRRIS hebben voorrang op inschrijving. Leden betalen een administratieve bijdrage van 60 € pp. Niet-leden betalen 90 € pp.

Meer info vindt u op de projectwebsite (https://www.energiezuinigondernemen.be/). Er is een tool (cfr. vragenlijst) die u toelaat de situatie van uw eigen bedrijf te testen. Zo heeft u alvast een idee van waar u staat.