VOM-lid STOW uitgeroepen tot onderneming van het jaar 2020

VOM-lid STOW uitgeroepen tot onderneming van het jaar 2020

In samenwerking met De Tijd en BNP Paribas Fortis, hield EY (het vroegere Ernst & Young) een virtuele uitreiking voor de Onderneming van het Jaar 2020. STOW werd verkozen tot winnaar.

"We are a rack star."

Met die woordspeling gaf CEO Jos De Vuyst uiting aan zijn vreugde nadat zijn bedrijf Stow dinsdag 8 december uitgeroepen was tot Onderneming van het Jaar 2020. Hij roemde de moedige beslissing van de jury om een uitgesproken industrieel bedrijf te lauweren.

STOW is gegroeid van een familiale kmo met een omzet van 2 miljoen euro tot een mastodont van 614 miljoen euro vorig jaar.

Net die sterke groei is één van de redenen waarom de jury voor Stow heeft gekozen. Het bedrijf surft op de tomeloze opgang van e-commerce en de oprukkende automatisering van magazijnen. Het maakt rekken voor onder meer de woonwarenhuizen van IKEA en de internetreuzen Zalando, Amazon en Bol.com. De West-Vlamingen automatiseren ook meer en meer, onder meer door de ontwikkeling van volautomatische shuttles, die tussen de rekken rijden ter vervanging van heftrucks.

Elk jaar wordt er 160.000 ton staalplaat gesneden, gebogen, geponst en gelakt tot rekken. Maar Stow wil meer. Binnen enkel jaren hoopt het de grootste rekkenbouwer ter wereld te worden en een omzet van 1 miljard te draaien, onder meer door de oversteek naar de VS.

Voor wie STOW nog niet kent, het is de grootste producent van industriële rekken in Europa. Almaar meer actief in automatisering en digitalisering van logistieke magazijnen. 20 procent van de omzet komt uit innovaties die vier jaar geleden nog niet bestonden. Het bedrijf draaide in 2019 een omzet van 614 miljoen euro en stelt 1.700 werknemers tewerk. Er zijn zeven fabrieken in Europa met hoofdzetel in Spiere-Helkijn.